“ALS DE ENERGIETRANSITIE MAAR DOORGAAT”
Om Nederland binnen afzienbare tijd van het gas af te krijgen, werken we samen met partijen die net als wij het verschil willen maken. Een van die partijen is ZON transitie support, een bevlogen partner die op bedrijfseconomische wijze naar de energietransitie kijkt.
Dat betekent dat het bedrijf zich richt op de ontwikkeling, begeleiding en ondersteuning van verschillende duurzame projecten, klein- en grootschalig. Dat betekent ook dat het de samenwerking zoekt met andere partijen om die idealen waar te maken.
“Als de energietransitie maar doorgaat”, zegt directeur Harry Witvliet. HAALBARE BUSINESSCASES. ZON transitie support werkt onder het platform Energie voor Elkaar. “We ontwikkelen warmtenetten, maken haalbare businesscases, zoeken klanten en creëren warmtebronnen. Op die manier proberen we op papier een project haalbaar te krijgen”, legt Harry Witvliet uit.
“Bij ZON transitie support werken zo’n 25 mensen. Op de afdeling ontwikkeling maken we een schetsontwerp waarin we aangeven waar we het net willen leggen, waar de afnemers zitten en waar we de ruimte vandaan halen. Daar zitten de business developers die tot een haalbare businesscase proberen te komen. Zij leggen de contacten met bedrijven, woningcorporaties en projectontwikkelaars.
De techneuten op de afdeling denken na over de techniek die ingezet moet worden om genoeg warmte te genereren. We noemen ze ook wel de rekenwonders. Verder hebben we een specialist, die GIS (Geografisch Informatie Systeem) kan lezen en de data eruit kan halen, en een social engineer, die ons ingewikkelde technische verhaal met simpele plaatjes en duidelijke taal kan uitleggen aan bijvoorbeeld de bewoners en de gemeenteraad.”
“ALS DE VRAAG ER IS, KUNNEN WE IN HET HELE LAND AAN DE SLAG”
HARRY WITVLIET DIRECTEUR BIJ ZON PARTICIPATIES
PARTNERS OF CHOICE.
Voor de realisatie werkt ZON transitie support met een ‘partner of choice’-constructie. Dat is voor veel gemeentes en andere opdrachtgevers zoals woningcorporaties een voorwaarde.
Harry: “Voor de levering van energie is dat Energie voor Elkaar, het platform voor duurzame, schone energie waar bedrijven en organisaties die de energietransitie willen versnellen in samenwerken. We zijn gestart in Ede. Daar hebben we al veel voor elkaar gekregen. Sinds drie jaar zijn we ook in Amersfoort actief. In feite kunnen we in heel het land aan de slag, als de vraag er is.
Op het moment dat er een haalbare businesscase inzit, dienen we die in bij Energie voor Elkaar voor de financiering. Als die rond is, gaan we daadwerkelijk aanleggen, een warmtebron of restwarmte creëren en klanten aansluiten. Dat proces begeleiden we zelf. Onze afdeling realisatie zorgt ervoor dat de vergunningen er komen en dat er goed contact is met de gemeente.
Voor ieder nieuw project richten we een warmtebedrijf op dat we als eerste binnen Energie voor Elkaar aanbieden. Zo hebben we dat ook gedaan met Polderwarmte, het warmtebedrijf waar twee van onze lopende projecten onder vallen: Richport in Schiphol-Rijk en Waarderpolder in Haarlem.”
RICHPORT SCHIPHOL - RIJK.
Richport is een bedrijvenpark in Schiphol-Rijk. Hier gaan we koude leveren aan een datacenter om hun processors mee te koelen. We krijgen er restwarmte voor terug.
Die plussen we op naar een betere temperatuur en die warmte leveren we aan de omliggende bedrijven, waaronder een hotel, voor verwarming en warm water. Het proces van engineering en vergunningsaanvragen is net afgerond.
Sinds 1 september zijn we gestart met de aanleg. Polderwarmte, het bedrijf dat we speciaal daarvoor opgericht hebben, gaat daarna over naar Energie voor Elkaar.
WAARDERPOLDER
HAARLEM.
Ook een project van Polderwarmte is de Waarderpolder in Haarlem. Daar krijgen we twee jaar de tijd om een warmtenet te ontwikkelen. De gemeente Haarlem heeft ons aangewezen om te proberen op dit bedrijvenpark zo veel mogelijk klanten te werven en een bron te creëren zodat daar een warmtenet kan komen.
De voorwaarden waren dat we dit met een energiebedrijf doen en met een aannemer die het meteen zou kunnen maken. Dat zijn dus respectievelijk Energie voor Elkaar en Nijkamp.
We hebben nog ruim een jaar te gaan, dan moeten de resultaten boven water komen en volgt de realisatie.
SLIMMER ONTWERPEN.
Voor de aanleg koos ZON transitie support voor Nijkamp. “We betrekken Nijkamp al in de ontwerpfase bij de plannen. Zij helpen ons met de budgetbepaling. Doordat ze in een vroeg stadium erbij zijn, kunnen ze al meedenken met hoe we het straks gaan maken”, vertelt Harry.
“Het voordeel is dat ze ons met de slimme dingen die ze in de praktijk geleerd hebben kunnen helpen bij het ontwerp. Als wij onze ontwerpen slimmer kunnen maken, werkt dat kostenbesparend en kunnen we beter de risico’s bepalen.
Samen met Nijkamp zorgen we ervoor dat de verkeersplannen er komen. We maken een mooi werkplan waarin staat hoe we het uit gaan voeren en houden nauw contact met de omgeving en met de gemeente. Pas als alles netjes afgehandeld is en de eindgebruikers warmte krijgen, is het klaar.”
SAMEN DEZELFDE DOELEN.
Waarom ZON transitie support voor Nijkamp koos? “We hebben dezelfde doelen: een beter Nederland, een beter milieu”, gaat Harry verder. “Allemaal dezelfde passie. Daardoor heb je een goede klik met elkaar. De manier waarop we met elkaar samenwerken voelt als een familieband.
Nijkamp is een serieuze partij, met een platte organisatie en korte lijntjes. We hebben wat voor elkaar over. Gaat er een keer iets niet goed, dan komen we er op een nette manier met elkaar uit.
Het gaat om hoe je dingen oplost. Daar lopen ze nooit voor weg.”